رنگهای ترموود
رنگ ترموود مقاوم در برابر اشعه آفتاب:
چوبهای ترموود از جنس کاج در برابر تمامی شرایط جوی مقاوم هستند و قبل از نصب نیاز دارند تا رنگهای مخصوص ترموود که از مشخصههای بارز آن مقاومت در برابر UV آفتاب و جلوگیری از تغییر رنگ چوب میباشند رنگ شده و سپس نصب شوند. این رنگها جزء عملیات تکمیلی ترموود بوده و از هر گونه تغییر رنگ چوب جلوگیری مینمایند. این رنگها پایه آب و جذبی بوده و دارای پرده¬های رنگی زیادی میباشند که تنوع بالای آن قدرت انتخاب مشتری را افزایش میدهد. چوبهای ترموود از جنس زبان گنجشک (ASH) نیز در برابر تمامی شرایط جوی و آب و هوایی محیطهای بیرونی مقاوم هستند ولی استفاده از رنگ¬های ترمو بر روی آن باعث مقاومت بسیار بالای آن برابر UV آفتاب و همچنین حفظ زیبایی آن میگردد.
رنگهای مخصوص چوب در محیط بیرونی (ترموود):
این رنگها در دو نوع پایه آب و پایه روغن تولید میشوند که هریک به شرح زیر میباشند:
رنگهای پایه آب:
این رنگها طیف رنگی زیادی را شامل می¬شوند که همگی آنها با توجه به پایه آب بودن، به عمق 2 تا 3 میلیمتر به سطح ترمووود نفوذ کرده و ضمناً هیچگونه لایهای تشکیل نمیدهند که این امر مانع از پوستهشدن رنگ بهمرور زمان در مقابل UV آفتاب میشود محل مصرف رنگهای پایه آب معمولاً برای چوبهای دکوراتیو و نمای ساختمان و همچنین سازههای چوبی است.
رنگهای پایه روغن:
این رنگها بهصورت بیرنگ تولید شده و معمولاً برای کف محوطههای باز و یا پهن¬برگان به کار میروند و همچنین امکان استفاده با رنگهای پایه آب و ایجاد تنوع رنگی را نیز دارا میباشند. این رنگها مقاوم در برابر UV آفتاب بوده و ضمناً در مقابل کلیه شرایط جوی مقاوم میباشند و همچنین بهگونهای تولید میشوند که نقش و نگار چوب را از بین نبرده و تنها بهصورت یک لایه رنگی روی نقش زیبای ترموود قرار میگیرند.
مراحل رنگکاری:
رنگکاری چوبهای ترمو در چهار مرحله به شکل زیر و با فواصل 24 ساعته انجام میشوند که پس از انجام تمامی مراحل زیر، میتوان اطمینان حاصل نمود که چوب ترمو در مقابل UV آفتاب نیز مقاوم شده است:
1- در مرحله اول ترموود در حوضچههایی که در آن ماده BASE قرار دارد غوطهور شده و سپس جهت خشک شدن در محلی مناسب به مدت 24 ساعت قرار میگیرند.
2- سپس ترموود با ماده رنگی که با سلیقه مشتری از بین طیف رنگی انتخاب شده است با وسیله برس و تمامی وجوه رنگکاری میشود و برای خشک شدن به محلی مناسب به مدت 24 ساعت منتقل میشود.
3- پس از مدت 24 ساعت یکبار دیگر ترموود با ماده رنگ¬کاری میشود و به مدت 24 ساعت جهت خشک شدن در محل مناسب قرار میگیرد.
4- در نهایت ماده Top Coat بهوسیله اسپری روی آن پاشیده میشود و پس از خشک شدن، ترموود بستهبندی شده و آماده ارسال است.
توضیح اینکه عملیات رنگ کاری بهعنوان عملیات تکمیلی ترموود بوده و انجام کلیه مراحل فوق در تمامی وجوه چوب الزامی است.
دستورالعمل رنگ
رنگ ترموود مقاوم در برابر آفتاب:
چوبهای ترمو در برابر تمامی شرایط جوی مقاوم هستند و قبل از نصب نیاز دارند تا با رنگهای مخصوص ترمووود که از مشخصههای بارز آن مقاومت در برابرUV آفتاب و جلوگیری از تغییر رنگ چوب میباشند، رنگ شده و سپس نصب شوند. این رنگها جزء عملیات تکمیلی ترموود بوده و از هرگونه تغییر رنگ چوب جلوگیری می¬کند.
این رنگها پایه آب و جذبی بوده و دارای تعداد زیادی پرده رنگی میباشند که تنوع بالای آن قدرت انتخاب مشتری را افزایش میدهد.
مراحل رنگکاری:
رنگکاری چوبهای ترمو در سه مرحله به شرح زیر انجام میشوند:
• Base
• Color
• Top Coat
دستورالعمل رنگ
1. آمادهسازی سطح چوب برای رنگآمیزی و شرایط مورد نیاز:
1-1. سطح چوب قبل از رنگآمیزی باید خشک، عاری از گرد و خاک، گرد سنباده و چربی باشد،
1-2. در صورت وجود رنگ، باید سطح را بهوسیله سنباده از وجود رنگ پاککرده و سپس رنگ را روی چوب اعمال نمود،
1-3. در صورت نو بودن سطح زیر کار (عدم وجود لایه قبلی رنگ) میتوان برای آمادهسازی سطح از سنباده شماره ۲۸۰ استفاده کرد (در غیر این صورت باید از سنبادهای با شماره کمتر یعنی زبری بیشتر مثل ۲۲۰ یا ۸۰ استفاده کرد).
نکته مهم در راستای سنبادهزنی چوب این است که حتماً جهت حرکت سنباده روی چوب باید در راستای الیاف چوب باشد و از هر گونه حرکت دادن سنباده در جهت عمود بر الیاف خصوصاً در سنبادههای شماره پایین باید خودداری کرد.
2. آمادهسازی رنگ برای اعمال روی چوب:
2-1. رنگ نیاز به هیچگونه حلال یا رقیقکننده ندارد و افزودن هر مادهای بهعنوان حلال یا رقیقکننده به رنگ از کیفیت نهایی رنگ میکاهد،
2-2. رنگ قبل از مصرف باید کاملاً هم بخورد تا قسمت رنگدانه و حلال موجود در رنگ کاملاً باهم ترکیب شود،
2-3. بهترین روش مخلوط کردن حلال و رنگدانه در قوطی رنگ، هم زدن توسط وسیلهای مانند میله چوبی یا فلزی است.
3. نحوه اعمال رنگ روی چوب:
3-1. پس از هم زدن رنگ میتوان با برداشتن مقدار کمی از رنگ آن را روی سطح خشک و تمیز چوب در راستای الیاف بهطور کامل پخش کرد. نیازی نیست که حتماً لایهای دارای ضخامت قابل تشخیص از رنگ روی سطح چوب بر جای بماند. میزان مطلوب، میزانی است که صرفاً با حرکت دادن مکرر قلم روی سطح چوب بهصورت لایهای بسیار کم ضخامت پس از گذشت حدود ۱۰ دقیقه خشک شود (این زمان بسته به گونه چوب متفاوت است). این حرکت صرفاً باید در راستای الیاف چوب باشد،
3-2. روش دیگر اعمال رنگ روی چوب به صورتی است که پس از پخش کردن و قرار دادن رنگ روی چوب بهوسیله قلم، میتوان رنگ پخش شده یا لکه گذاری شده را با دستمال تنظیف در راستای الیاف چوب کشید. باید احتیاط نمود که تحت هیچ شرایطی دست خود را روی چوب قرار نداد، زیرا در این صورت جای دست روی چوب میماند. لازم به ذکر است که پس از اعمال رنگ روی چوب با دستمال تنظیف، رنگ چوب بهصورت مات میشود.
4. زمان اعمال دستدوم رنگ روی سطح چوب :
4-1. بهترین حالت ممکن برای دستدوم رنگ شرایطی است که از اعمال دستاول رنگ یکشب گذشته باشد. اما در محیطهایی که تهویه مطبوع دارند و جریان هوا اطراف چوب وجود دارد میتوان دستدوم رنگ را پس از حدود ۱۲ ساعت روی سطح چوب اعمال کرد،
4-2. این زمان در فصول گرم سال میتواند زمانی بین ۷-۱۰ ساعت باشد.
5. شستن قلمموی رنگکاری و سایر ابزار :
5-1. برای شستن و قلممو و ابزار یا دست میتوان از تینر استفاده کرد،
5-2. در صورت عدم دسترسی به تینر میتوان از آب ولرم و مواد شوینده مثل صابون یا هر مادهای که عمل شستشو با کف را انجام میدهد استفاده کرد.
6. پولیش نهایی سطح در صورت نیاز به سطحی لطیف حین لمس:
6-1. سطح چوب رنگآمیزی شده را میتوان در صورت نیاز به لمس بهصورت سطحی لطیف، با سنباده شماره بسیار بالا مثل ۲۵۰۰ صرفاً در راستای الیاف چوب و بهصورت حرکت رفتوبرگشت بدون فشار روی سطح پولیش نمود،
6-2. در صورت عدم دسترسی به سنباده میتوان با پارچههایی که دارای بافت محکمی هستند و کرک پس نمیدهند (مثل پارچههای کتان سفت) عمل پولیش را انجام داد،
6-3. زمان پولیشکاری حداقل ۲۴ ساعت پس از دستدوم رنگ و اطمینان کامل از خشکی سطح رنگکاری شده است.
7. تعداد لایههای پوشش مورد نیاز:
7-1. حداقل لایه پوشش مورد نیاز برای رنگکاری محصولات چوبی داخل ساختمان ۰ دست و حداکثر ۱ دست است،
7-2. حداقل لایه پوشش موردنیاز برای رنگکاری محصولات چوبی خارج ساختمان ۱ دست و حداکثر ۳ دست است.